Saltar a continguts

Agrupació Seny Major

Navegació

Menú principal

El Ball de Gitanes

Imatge de complement
Ampliar imatge

 

La sortida del Seguici de Cervera per Corpus el juny de 2014 va comptar diumenge a la tarda amb una estrena molt esperada, la del nou Ball de Gitanes de Cervera. Per a l'ocasió, les gitanes cerverines comptaren amb l'acompanyament musicals dels Grallers Els Baladrers.

La dansa es fa al voltant d'un pal d'on surten unes vetes (o cintes) que subjecta per l'altra punta cadascun dels balladors, anomenats gitanos i gitanes, i al ballar es van formant trenes o cordons segons el pas de la dansa.

Van vestits amb indumentària que els fa semblar d'ètnia gitana del segle XIX. El pal és l'emblema i el símbol del grup: representa l'antic Arbre de Maig. Fet de fusta amb vernís, està coronat per una tofa de flors d'on surten les cintes, sense que nosaltres en podem veure l'origen.

El ball a la Catalunya Nova es considera que és un ball amb parlaments perquè el text no és tan sols un suport de la dansa i la gran importància que adquireix la posada en escena i el tractament que rep la part recitativa ha fet que es consideri les Gitanes un ball parlat amb la mateixa consideració que els Diables o el Ball d'en Serrallonga.

El text del ball parlat diferencia personatges amb un rols determinats dins el ball com l'estaquirot que aguanta el pal, les gitanilles i gitanos que dansen amb les cintes i trenes.

La música és interpretada per gralla  i timbal.

 

Ball de Gitanes de Cervera:

  • Adreça: 1 d'octubre, 2, 1r - 25200 CERVERA
  • Responsable: Patrícia Rafàs (presidenta)
  • Telèfon de contacte: 653 146 160
  • Adreça electrònica: balldegitanescervera@gmail.com

 

 

Text i fotografia extrets de https://ca.wikipedia.org/wiki/Ball_de_gitanes