Saltar a continguts

Agrupació Seny Major

Navegació

Menú principal

El Ball Parlat Infantil

Imatge de complement Ampliar imatge
.


L’origen dels diables l’hem d’anar a buscar a les representacions de teatre català popular que es representaven a l’edat Mitjana. Aquest diables encapçalaven les processons de Corpus i obrien pas realitzant la seva acció, altrament dita joc o ball. Trobem documentació per primera vegada d’aquests diables ancestrals a processó de Corpus de 1426.

Aquests balls i personatges estaven estretament relacionats amb l’Església, ja que realitzaven representacions de caire hagiogràfic referent als dogmes de la fe cristiana; per exemple la funció d’aquests diables era realitzar la batalla dialèctica entre el bé i el mal, o el que és el mateix, el cel i el infern.

Els diables realitzen un ball amb parlaments dels diferents personatges que representen . Observem com a Cervera encara es manté viva aquesta tradició en l’acte que té lloc durant les festes de proclamació de Lluís I, el 1724, on trobem documentat que després de la comitiva de l’ajuntament un grup de dansaires realitzava la lluita de l’arcàngel Sant Miquel contra Llucifer i els diables.

Com que no es conservava o es desconeixia l’existència d’un text antic de la lluita dialectal els Diables de Cervera – Carranquers feren un text nou basant-se en el model dels balls parlats de diables existents a Catalunya.

Aquest nou text del Ball Parlat de Cervera fou redactat l’any 2004 pel filòleg de llengua catalana i fill de Cervera Albert Turull, amb l’ajuda del diable de Cervera Jordi Castany.

Aquest text disposa d’una part fixa i d’una part variable que es renova cada any , i és en aquesta darrera on es reciten els versots, versos satírics on els diables expliquen i ironitzen dels diferents pecats de la societat durant la lluita contra l’arcàngel sant Miquel.

El guió dramàtic del Ball està dividit en cinc parts clarament diferenciades:

  • l’Entrada
  • la revolta de l’Infern
  • els Versots
  • la Lluita final
  • la Cloenda

 

Fruit de la bona feina feta amb la Colla Infantil i de la gran acceptació de la Festa de la Colla i del Ball Parlat de la colla gran, va sorgir en el diumenge de Festa Major de l'any 2008, el primer Ball Parlat Infantil.

Amb la mateixa estructura que el Ball Parlat adult, els nois i noies de la colla infantil reciten els seus versots amb la mateixa convicció i energia. Sense res d'envejar als seus adults, els joves aprenents de diable llegeixen els seus versots endimoniats tot fent referència a tots aquells temes que els preocupen o que no els agrada del seu entron.